In Europa is men witte thee nog volop aan het ontdekken, maar in China drinkt men het al duizenden jaren.
Witte thee bestaat uit de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen, de zogenaamde “buds”, worden handmatig geplukt binnen de 48 uur nadat ze gevormd zijn. Vervolgens worden ze eventjes verhit of gestoomd om daarna te drogen. 5-7 dagen na de pluk is de thee klaar om te drinken.
Het plukken van witte thee is een delicate zaak en moet met de meeste voorzichtigheid gedaan worden, want enkel onbeschadigde knopjes kunnen gebruikt worden.
Witte thee dankt haar naam aan de witte donzige haartjes die terug te vinden zijn op de knopjes.
Fujian is de streek bij uitstek in China voor witte thee, maar ondertussen zijn er ook andere landen waar deze thee, zij het kleinschaliger, geoogst wordt. Denk hierbij maar aan Sri Lanka, Nepal, Kenia en India.
Omdat de topjes slechts één keer per jaar kunnen geplukt worden, is witte thee een exclusieve en dure specialiteit.
Van alle theesoorten ondergaat witte thee de minste bewerking. Hierdoor bezit deze meer antioxidanten dan alle andere theeën. Witte thee bevat zeer weinig theïne.
De kleur van de thee is doorgaans subtiel lichtgeel en de smaak is zacht en mild.Enkele gekende witte theeën: Pai Mu Tan, White Monkey en Yinzhen (Silver Needle).