Geschenkmand samenstellen?Dat kan! Klik voor meer informatie

8 februari 2016: Happy Chinese New Year of the Monkey

De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2016 begint het Chinese Nieuwjaar op 8 februari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4713. En wij vieren mee: vanaf 8.02 t/m 14.02.2016 geven wij 10% korting op al onze Chinese theeën!
 
Het Chinese nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lente Feest of Spring Festival genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaaiseizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering kopen de mensen cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond (“chuxi”) grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken. Nieuwjaar is een familiefeest. Hoe ver de mensen ook van huis zijn, ze doen hun uiterste best om met de hele familie het Nieuwjaarsdiner te beleven. Daarom is het in de dagen voor het chinese Nieuwjaar een ware volksverhuizing in China. Miljoenen mensen reizen dan naar hun geboortedorp om daar het nieuwjaar te vieren. Op nieuwjaarsdag bezoeken ze vrienden en bekenden om elkaar het beste voor het nieuw jaar toe te wensen. Het is een groot gezellig feest, niet alleen thuis met de familie maar ook op straat. Er wordt veel gegeten en gedronken en uiteraard is er veel en hard vuurwerk.
 
De oorsprong van de Chinese astrologie gaat tot duizenden jaren terug. Net als de westerse astrologie gebruiken de chinese astrologen een Zodiac, een dierenriem met 12 dieren, maar in tegenstelling tot de westerse astrologie hebben die niets te maken met planeten of sterren. Bij het opstellen van horoscopen baseren de Chinese ‘astrologen’ zich op de Chinese kalender, de Yin Yang-filosofie van licht en donker en de filosofie van de vijf elementen, hout, vuur, aarde, metaal en water. De dieren in de Chinese dierenriem zijn: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken; in deze volgorde.
 
Op 8 februari 2016 begint het jaar van de Aap. De aap is het negende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen die onder het teken van de aap is geboren nieuwsgierig, slim en creatief. Ze houden van uitdagingen en kunnen goed problemen oplossen, waarbij ze gebruik maken van hun uitstekende geheugen en hun vermogen om oplossingen te zoeken buiten de gebaande wegen. Ze kunnen goed samenwerken, maar vertrouwen anderen niet altijd even gemakkelijk. Daarvoor zijn ze toch wat te veel op zichzelf gericht. Ze hebben charme en humor, maar hun practical jokes gaan soms wat te ver. Ze zijn loyale vrienden en kunnen gepassioneerd verliefd zijn, maar hun liefde kan ook zo weer over zijn, want er zijn toch zoveel interessante mensen om hen heen. Ze zijn dus soms wat wispelturig en onverschillig en wanneer ze denken dat je niet eerlijk bent, kunnen ze gemeen van zich afbijten.
 
 (c) Bron: http://www.chinesecultuur.nl/CNYchineesniewjaar.html

Schrijf u in en ontvang 10% korting